-
Περιγραφή
-
Η «Κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Τα κινηματογραφικά έργα από την εποχή του βωβού έως σήμερα, δεν έχουν πάψει να αντλούν θέματα και εικόνες από τις ανεξάντλητες ζωγραφικές πηγές, μετατρέποντας ζωγραφικούς πίνακες και τους δημιουργούς τους σε κινούμενες εικόνες.
Η εντυπωσιακή, σύγχρονη καλλιτεχνική οπτική, καθρεφτίζεται μέσα από την «Κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής», την οποία παρουσιάζει στο σχετικό αφιέρωμα της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από 11 έως 14 Απριλίου, προβάλλοντας μια σειρά ταινιών με θέματα που αντλούνται από τη ζωή και το έργο μεγάλων ζωγράφων.
Πρόκειται για το αφιέρωμα το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι προβολές αρχίζουν την Πέμπτη στις 21.30 στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου στεγάζεται η ταινιοθήκη με την ταινία «Εγκον Σίλε: Εγώ λάτρεψα το γυμνό» (1981) του Χέρμπερτ Βέζελι.
Η ταινία καταγράφει μερικές από τις βασικές στιγμές της ζωής και του έργου του αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έγκον Σίλε. Το έργο του υπήρξε καθοριστικό σε ό,τι αφορά στην αίσθηση του ερωτισμού στην ζωγραφική, μέσω της απεικόνισης του γυμνού γυναικείου σώματος, επηρεάζοντας πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες στο χώρο των εικαστικών.
Η ταινία, εκτός του ότι αναδεικνύει την σκοτεινή αύρα και την τολμηρότητα των ερωτικών του συνθέσεων, είναι και μια καταγγελία του ηθικού συντηρητισμού, της λογοκρισίας και της καταπίεσης της ερωτικής έκφρασης
Θα ακολουθήσουν προβολές πέντε ακόμη «εικαστικών ταινιών»: («Καραβάτζιο” (1986) του Ντέρεκ Τζάρμαν, «O ζωγράφος Πικάσο» του Λουτσιάνο Εμερ, «Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί» του Giorgi Shengelaya, και τα μικρού μήκους φιλμ «Τουλούζ Λοτρέκ» του Robert Hessens και «Βαν Γκόγκ», «Πώλ Γκωγιέν», «Γκερνίκα» του Αλέν Ρενέ.
Διάβασε περισσότερα
-
Media
-
Διοργανωτής
-
-
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν ενεργές εκδηλώσεις