Ακόντισμα - Πολυχώρος Πολιτισμού
Ο ΧΩΡΟΣ

Ακόντισμα - Πολυχώρος Πολιτισμού

Κοιτίδα παράδοσης. Κυψέλη πολιτισμού. Τόπος ενεργειακός.

Στις παρυφές του παραθαλάσσιου οικισμού της Νέας Καρβάλης, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, μόλις λίγα λεπτά από την πόλη της Καβάλας και με σύντομη και εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Εγνατία Οδός, βρίσκεται ένας απομονωμένος λόφος, που κατοικείται από τα βάθη της αρχαιότητας και πλέον φιλοξενεί έναν αναστηλωμένο παραδοσιακό οικισμό, που λειτουργεί ως λαογραφικό χωριό και πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Διατηρώντας την αυθεντική ονομασία του αρχαίου οικισμού, το Ακόντισμα αναστηλώθηκε, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του Gelveri (Καρβάλη – σημερινή ονομασία Güzelyurt) της Καππαδοκίας, ενσωματώνοντας λεπτομέρειες και τεχνοτροπίες από παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της Καβάλας, έχοντας ως στόχο να γεφυρώσει τις αναμνήσεις του παρελθόντος και τη σημαντική παράδοση με τις σύγχρονες πολιτιστικές επιταγές και απαιτήσεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας, αποτελεί το αρχαϊκού τύπου ανοιχτό ΘΕΑΤΡΟ, χωρητικότητας 1.800 θέσεων, με εντυπωσιακά πετρόκτιστα θεωρεία και διαζώματα και εξαιρετική φυσική ακουστική. Το ΘΕΑΤΡΟΝ δύναται να φιλοξενήσει κάθε είδους καλλιτεχνική παράσταση, χάρη στον απαράμιλλο συνδυασμό τοποθεσίας, αρχιτεκτονικής, και σύγχρονών οπτικοακουστικών υποδομών κορυφαίας ποιότητας και τεχνολογίας. Παράλληλα, διασφαλίζεται η ομαλή προσέλευση και αποχώρηση των θεατών από τρια διαφορετικά σημεία, ενώ περιφερειακά του θεάτρου λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα κυλικεία καθώς και wc κοινού με εύκολη πρόσβαση ανεξαρτήτως θέσης. Η έννοια του πολυχώρου εκδηλώσεων βρίσκει πλήρη εφαρμογή στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ, καθώς εντός του οικισμου βρίσκονται πολλαπλοί εναλλακτικοί χώροι εκδηλώσεων με δυνατότητα παράλληλης ή και αυτόνομης λειτουργίας.

Στην κορυφή των πέτρινων σκαλοπατιών περιμετρικά του θεάτρου, συναντάμε το ΑΕΝΑΟΝ, σε ένα πλακόστρωτο πλάτωμα που προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Ένας υπαίθριος χώρος δυναμικότητας 300 ατόμων, που χαρακτηρίζεται από την σπάνια αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού ναού Αναλήψεως με το αναστηλωμένο Βήμα των Θασιτών πρώτων κατοίκων του λόφου, που δύναται να φιλοξενήσει συναυλίες, παραστάσεις και εκθέσεις, παρεχοντας άρτιες τεχνικές υποδομές ήχου και φωτισμού. Από το ίδιο σημείο, ξεκινάει το μονοπάτι που μέσα από έναν εντυπωσιακό ελαιώνα οδηγεί στο Ρωμαϊκό φρούριο της Εγνατίας Οδού και το δαιδαλώδες σύστημα στοών των Μεταλλείων ακριβώς από κάτω του, όπου συχνά διενεργούνται εκδηλώσεις εναλλακτικού χαρακτήρα.

Κοντά στην εξωτερική πύλη του οικισμού, βρίσκεται το ODEON, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Ωδείο των Μουσών και την ομώνυμη αρχαία Κρήνη, με μια φυσική αμφιθέατρική σκηνή, ικανή να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους σε ένα άκρως μυσταγωγικό περιβάλλον. Το ODEON διαθέτει υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό εξοπλισμό, κυλικείο καθως και όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διενέργεια εκδηλώσεων ως 500 ατόμων, ενώ διακρίνεται για τη χαρακτηριστική ευελιξία χωροθετησής της σκηνής, που το καθιστά ιδανικό για τις πιο εναλλακτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, μικρότερες εκδηλώσεις κάθε είδους μπορούν να πραγματοποιηθούν στην κεντρική ΠΛΑΤΕΙΑ του οικισμού, καθώς και στο εξαιρετικής αισθητικής cocktail lounge bar KAYA, με την υπαίθρια πισίνα, στα βραχώδη βορειοδυτικά όρια του οικισμού, οριοθετημένο μέσα σε ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Το Ακόντισμα όμως δεν περιορίζεται στις εκδηλώσεις. Η πλήρης λειτουργικότητα του οικισμού σε επίπεδο διαμονής και εστίασης, προσφέρει μια απαράμιλλη εμπειρία εναλλακτικής διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Ο ξενώνας DOMUS στο Ακόντισμα προσφέρει δυνατότητα φιλοξενίας άνω των 50 ατόμων σε superior κλιματιζόμενα πετρόκτιστα δωμάτια παραδοσιακής επίπλωσης με τζάκι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ταβέρνα ΤΟ ΧΑΝΙ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα εκλεκτό μενού από παραδοσιακές συνταγές στον ξυλόφουρνο, καθώς και ευφάνταστους μεσογειακούς μεζέδες, ενώ στη ΒΕΡΑΝΤΑ του ομώνυμου καφενείου, η πανοραμική θέα προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση με το αγαπημένο σας ρόφημα ή ποτό. Εντός του οικισμού λειτουργεί επίσης παντοπωλείο ικανό να καλύψει όλες τις άμεσες ανάγκες των επισκεπτών, ενώ η κεντρική πλατεία φιλοξενεί το μουσειακό εκθετήριο ΘΗΣΑΥΡΟΣ των Καππαδοκών και το ΗΛΕΚΤΡΟΝ, σύγχρονο παλαιοπωλείο, βιβλιο-δισκοπωλείο & μπουτίκ vintage ρουχισμού και χειροτεχνιών. Το ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το διεθνές συνεδριακό κέντρο της Καβάλας, ενώ απέχει λίγα λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής. Η πρόσβαση γίνεται σύντομα και εύκολα είτε μέσω του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, είτε μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού. Έμπροσθεν του οικισμού, υπάρχουν στάσεις λεωφορείων με συχνά δρομολόγια από και προς την Καβάλα και όλες τις γειτονικές περιοχές. Παρέχεται η δυνατότητα ασφαλούς στάθμευσης οχημάτων ενώ ο οικισμός φυλάσσεται επί 24ώρου από εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας.

O πληρέστερος εναλλακτικός πολυχώρος πολιτισμού & εκδηλώσεων είναι εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο info@akontisma.gr, το επίσημο site www.akontisma.gr και τις σελίδες μας στα social media.