ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (Α΄– Γ΄ Δημοτικού) Κύκλος 3 εργαστηρίων (06/04, 13/04, 20/04)
Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά μελετημένο για παιδιά πρώτων τάξεων Δημοτικού. Το τμήμα σχολικής ηλικίας θα γνωρίσει το κύκλωμα, την αγωγιμότητα και όλες τις παρεμφερείς έννοιες που θα μας απασχολήσουν στις μετέπειτα κατασκευές. Η εισαγωγή και κατανόηση της επαναχρησιμοποίησης (UPCYCLING) ως βασική θεωρία του προγράμματος, θα βοηθήσει στην ενασχόληση του κάθε συμμετέχοντα σε όλα τα διαφορετικά στάδια που υπάρχουν για κάθε κατασκευή (αποσυναρμολόγηση παιχνιδιών με παιδικά εργαλεία, ταξινόμηση, έλεγχος των υπάρχων κυκλωμάτων και απόσπαση των υλικών που μας ενδιαφέρουν, προσθήκη κυκλωμάτων σε υπάρχοντα και δημιουργία νέων κυκλωμάτων, δημιουργία διακοσμητικών λεπτομερειών, μέτρηση μπαταριών με πολύμετρο και ομαδοποίησή τους κ.α.). Τα μαθήματα έχουν καθαρά ομαδικό χαρακτήρα και στόχο να περάσουν όλοι οι συμμετέχοντες από όλα τα στάδια μιας κατασκευής, ωστόσο, βαρύτητα δίνεται στις ατομικές δεξιότητες και την κλίση του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Το πολυπόθητο “παιχνίδι” ή το “χαλασμένο σκουπίδι- παιχνίδι” γίνεται εργαλείο και υλικό ζωτικής σημασίας για το μάθημα και ιδιαίτερα για τα ίδια τα παιδιά που πλησιάζουν τα αντικείμενα αυτά από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Παύουν να υπάρχουν μάρκες και ετικέτες, το πλαστικό αντικείμενο-παιχνίδι γίνεται υλικό που άλλοτε ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της κατασκευής και άλλοτε χρειάζεται μετατροπή και ανάλογη μορφοποίηση από τους μαθητές.
Οι κατασκευές έχουν ελεύθερη θεματολογία και τεράστια γκάμα, ικανή να μαγνητίσει το ενδιαφέρον όλων και να επικοινωνήσει τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων με δημιουργικό τρόπο. Η μηχανική, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, οι φυσικές επιστήμες και τα εικαστικά συνδυάζονται μοναδικά μέσω του πολυσύνθετου προγράμματος της Δημιουργικής Ρομποτικής, αποτελώντας εμπράκτως τον ορισμό σύγχρονης ολιστικής μάθησης.
Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, με πλήρες μαθησιακό, εκπαιδευτικό, δημιουργικό, ιστορικό και βιωματικό χαρακτήρα. Κινείται, δε, σε ένα ασφαλές περιβάλλον πληροφοριών μέσα από την αρμονική παρουσίαση του διδακτικού υλικού.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον εικαστικό Γεώργιο Αντωνογιαννάκη (Georgios GreeKalogerakis) και είναι βασισμένο στις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Τέχνη και Τεχνολογία (MA Computational Arts). Τα εργαστήρια παρουσιάζονται από τον ίδιο και την ομάδα της AgoGreece (www.agogreece.com), έχοντας ως βασικό άξονα την ανατροφοδότηση και τη συνεχή εξέλιξη του προγράμματος.
Πληροφορίες:
Ελεάνα Μπάλλα
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 149 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 13.00)
e-mail: balla@noesis.edu.gr