Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
E. Grieg: Σονάτα για βιολί για πιάνο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 45
A. Khachaturian: Adagio από τη Σουίτα του μπαλέτου Spartacus
R. Glière: Romance για βιολί και πιάνο σε ρε μείζονα, έργο 3
P.I. Tchaikovsky: Concert Suite από το μπαλέτο Nutcracker
(διασκευή για πιάνο Mikhail Pletnev)
R. Strauss: Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 18
Ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης και η πιανίστα Svetlana Smolina συναντιούνται στη σκηνή ερμηνεύοντας έργα των Grieg, Khachaturian, Glière, Tschaikovsky/Pletnev και R. Strauss.
Η Σονάτα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα του Σκανδιναβού συνθέτη περιέχει σε μεγάλο βαθμό λαϊκά μοτίβα και μελωδίες της χώρας του, μέσα από την περιγραφική μαγευτική ατμόσφαιρα των Νορβηγικών φιόρδ.
Ο Aram Khachaturian εμπνεύστηκε από την ιστορία του ήρωα Θρακικής καταγωγής, Σπάρτακο, συνθέτοντας την ομώνυμη μουσική μπαλέτου. Μέσα από την εξαίσια, αλλά και επική μουσική του γραφή, περιγράφει τη μεγάλη επανάσταση των δούλων και άλλων καταπιεσμένων λαών εναντίον των Ρωμαίων, που έγινε υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Σπάρτακου.
H μουσική του Reinhold Glière, γεννημένου στο Κιέβο, διασχίζει την αναταραχή της ρωσικής επανάστασης με τη μνημειώδη Τρίτη Συμφωνία του Ilya Muromets, δύο πλήρεις όπερες, εκατοντάδες τραγούδια, κοντσέρτα και μουσική μπαλέτου. Στη Romance, έργο 3 για βιολί και πιάνο, εκφράζει με ευαισθησία ένα λεπτεπίλεπτο διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων.
Η πιανίστα Svetlana Smolina ερμηνεύει δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της Σουίτας κοντσέρτου από το μπαλέτο Καρυοθραύστης του Tschaikovsky, έργα που απαιτούν πλούσιο λυρισμό και ακραία δεξιοτεχνία. Η μεταγραφή για σόλο πιάνο είναι του θρυλικού διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη, Μikhail Pletnev.
O Richard Strauss ήταν μόλις 23 ετών, όταν έχοντας ήδη να επιδείξει ένα πλούσιο συνθετικό έργο, συνέθεσε τη Σονάτα, έργο 18. Ήταν η εποχή που γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του σοπράνο Pauline de Ahna και τα συναισθήματά του γι αυτήν πλημμυρίζουν ολόκληρο το έργο. Το ιδιαίτερα ειδυλλιακό δεύτερο μέρος που χαρακτηρίζεται ως “αυτοσχεδιασμός”, εκδίδεται και μεμονωμένα. Το τρίτο μέρος ξεκινά με ένα σιωπηλό προμηνυτικό πρελούδιο στο πιάνο, πριν ακουστεί το γεμάτο ενέργεια κυρίως θέμα, το οποίο σχετίζεται στενά με το άνοιγμα, αλλά και το εμφατικό κλείσιμο του πρώτου μέρους. To πρώτο μέρος είναι συναισθηματικά φορτισμένο και δομημένο αριστουργηματικά δεξιοτεχνικά.