Τα όργανα ανατροφοδότησης προσφέρουν εντελώς νέους τρόπους ενασχόλησης με τον ήχο, τη μουσική, τον σχεδιασμό οργάνων και τη μουσικότητα. Έτσι, δημιουργούν νέες σύνθετες ερευνητικές προκλήσεις: “δεν διαθέτουμε ακόμη τη σωστή γλώσσα για να περιγράψουμε τη συμπεριφορά αυτών των ριζοσπαστικών νέων οργάνων, ούτε μια σαφή επιστημονική κατανόηση του πώς να διαμορφώσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν μεγάλα κενά στη γνώση της οργανοποιίας αυτών των υβριδικών ακουστικών/ηλεκτρομηχανικών/ψηφιακών οργάνων, τα οποία απαιτούν επίσης νέες τεχνικές σύνθεσης, σημειογραφίας και εκτέλεσης, καθώς και νέες αντιλήψεις για τη δεξιοτεχνία.”
https://feedback-musicianship.pubpub.org
Αναλυτικό πρόγραμμα:
Παρασκευή 11 Μαρτίου | live sets | 19:30 | 7€ | περιορισμένος αριθμός θεατών/κρατήσεις απαραίτητες
9 live sets, συνολικής διάρκειας 130’ περίπου.
Συμμετέχουν:
Ο Paul Stapleton θα εκτελέσει ένα σύντομο σετ αυτοσχεδιασμών βασισμένων στο feedback, χρησιμοποιώντας το VOLA, ένα ευμετάβλητο σύνολο μετάλλου, χορδών, μετατροπέων, ενεργοποιητών, χαοτικών ταλαντωτών αφής, ανακυκλωμένων hardware υλικών και ενσωματωμένου computing.
www.paulstapleton.net
Το project του Dario Sanfilippo "Order from Noise" διερευνά το ντετερμινιστικό χάος και την πολυπλοκότητα που προκύπτει από ένα δίκτυο DSP προσαρμοστικών και αλληλεπιδρώντων μονάδων. Ένα κλειστό και αυτο-ταλαντευόμενο σύστημα ενεργοποιείται χρησιμοποιώντας ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από τον background θόρυβο του χώρου. Στη συνέχεια, το σύστημα αφήνεται χωρίς επίβλεψη να αναπτύξει την αισθητική του για μερικά λεπτά. Μόλις επιτευχθεί μια ικανοποιητική μακροπρόθεσμη μουσική ανάπτυξη, το σύστημα επαναφέρεται και ενεργοποιείται ξανά με ένα νέο θραύσμα θορύβου.
Το project "Palpebla Resonoj #2" του Στέλιου Μανουσάκη είναι ένα live set και μια ανοιχτή σύνθεση για ακουστική κιθάρα με ανατροφοδότηση και επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Μια παλιά ακουστική κιθάρα vintage με οπή f είναι το κεντρικό συστατικό ενός συστήματος παραγωγής ήχου που περιλαμβάνει ακουστικά, ηλεκτρικά και ψηφιακά ηχητικά μονοπάτια, τα οποία παρεμβαίνουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η κιθάρα υβριδοποιείται με την προσθήκη ενός μικροφώνου επαφής, ενός ηχείου δόνησης και ενός αυτοσχεδιασμένου λογισμικού (στο SuperCollider).
Οι Braindead Ensemble είναι μια feedback-drone-noise μπάντα. Στο σετ τους στην Αθήνα, θα τους συνοδεύσουν οι Dan Overholt (Overtone Fiddle) και Adam Pulz-Melbye (Feedback Double Bass). www.emutelab.org/braindeadensemble
Το "Macro [Feedback]" του Henrik von Coler είναι ένα όργανο μεγέθυνσης του ήχου και της εικόνας μικρών αντικειμένων και γεγονότων. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ακραία ενίσχυση, η οποία - σε συνδυασμό με τα ηχεία - οδηγεί σε μια ακουστική ανατροφοδότηση. Αυτή η ανατροφοδότηση χρησιμοποιείται για την αύξηση της ακουστικής μεγέθυνσης και τη δημιουργία πολύπλοκων ταλαντώσεων.
Το project "FAAB" του Adam Pulz-Melbye γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 2019 στην Αθήνα. Στο live set στο ΚΕΤ θα παρουσιαστούν αναδρομικά οι μεγαλύτερες feedback επιτυχίες του, από ψυχοακουστικά επαγόμενες beat συχνότητες μέχρι waveset-synthesized επεκτάσεις του χρόνου.
Το έργο "6.8KOhm" της Δήμητρας Κουστερίδου πήρε το όνομά του από ένα μέρος του συνθεσάιζερ, το βασικό όργανο ανατροφοδότησης: ένα χειροποίητο ηλεκτρικό κύκλωμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ήχου κατά τη διάρκεια της performance. Το 6.8 KOhm παράγει χαμηλό θόρυβο μέσω ενός φιλμ οξειδίου μετάλλου, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να τροποποιηθεί από τα αγώγιμα υλικά και τις χειρονομίες σχεδίασης στο χαρτί, καθώς αυτές γίνονται μέρος του κυκλώματος κατά τη διάρκεια της performance. Η σχεδίαση στο χαρτί δημιουργεί μια κίνηση ενώ αφήνει ίχνη, επιτρέποντας στον ηλεκτρισμό να ρέει μέσα από το χαρτί και μεταφράζοντάς τον σε ήχο.
Το “Spring feedback” του Σπύρου Πολυχρονόπουλου χρησιμοποιεί μια αντήχηση ελατηρίου ως πηγή, τροφοδοτεί το output αυτής σε διάφορα φίλτρα και στη συνέχεια το σήμα επιστρέφει πίσω στην είσοδο της αντήχησης ελατηρίου.
Στο project “HeartBit” του Ορέστη Καραμανλή, ένας ανθρώπινος καρδιακός παλμός ενισχύεται και αποστέλλεται σε έναν υπολογιστή που εκτελεί μια γλώσσα προγραμματισμού (SuperCollider). Σε αυτή τη μικρή σύνθεση, οι ηλεκτρονικοί ήχοι προέρχονται από μια ανθρώπινη καρδιά· αυτό το ευαίσθητο "όργανο" είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των ηχητικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο και για τον έλεγχο της μουσικής ροής. Ο ερμηνευτής γίνεται ακροατής του δικού του εσωτερικού ρυθμού και προσπαθεί να ρυθμίσει ψυχοσωματικά την εξέλιξη της μουσικής, εμπλεκόμενος έτσι σε έναν διαρκή βρόγχο μεταξύ του δικού του ηχητικού σώματος και της ψυχικής του κατάστασης.
Σάββατο 12 Μαρτίου | Instrumental Practice Sharing | 11:00-17:00 | είσοδος ελεύθερη | μόνο 10 διαθέσιμες θέσεις/κρατήσεις απαραίτητες στο: 213 00 40 496
Οι μουσικοί συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό για τις μουσικές τους πρακτικές.
Κυριακή 13 Μαρτίου | ομιλία της Kristina Andersen | 10:00 | είσοδος ελεύθερη | περιορισμένος αριθμός θεατών/κρατήσεις απαραίτητες στο: 213 00 40 496
Κεντρική ομιλία του τριημέρου από την ακαδημαϊκό Kristina Andersen. Περισσότερες πληροφορίες: www.tue.nl/en/research/researchers/kristina-andersen
_________________________________________________
≡ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα
(0030) 213 00 40 496 / (0030) 69 45 34 84 45
email: info@polychorosket.gr
site: polychorosket.gr
Facebook: facebook.com/tvcontrolcenter