Η έννοια της ταυτότητας στην εφηβεία, σε συνάρτηση με την εντοπιότητα –
Cretan identity revisited
Ελα να μιλήσουμε για την ταυτότητά σου, την εμπειρία σου, την καθημερινότητά σου
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής δημιουργίας που πραγματεύεται την εφηβεία ως περίοδο αναζήτησης ταυτότητας, εξαρτημένης από τα στερεότυπα και τις διακρίσεις όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, από τον τόπο όπου οι έφηβοι γεννήθηκαν και μεγαλώνουν.
Μέσα από εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις στους χώρους των σχολείων του Νομού Χανίων (Ενιαίο Λύκειο Ν. Κυδωνίας - 2ο ΕΠΑΛ Χανίων - ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Γυμνάσιο Βρυσών – Γυμνάσιο Αλικιανού), μικρές ομάδες μαθητών, δούλεψαν με συνεργάτες από διαφορετικά πεδία τεχνών όπως το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα νέα μέσα και δημιούργησαν τις δικές τους παραστάσεις που παρουσιάζονται στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» στα Χανιά και θα είναι ανοιχτές στο κοινό, με δωρεάν δελτία εισόδου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κυριακή 8 Μαΐου 20222
17:00 Ο καφενές - Γυμνάσιο Βρυσών
18:00 Μια δοκιμασία που τη λένε.. εφηβεία - Γυμνάσιο Αλικιανού
19:00 Η τριλογία της τοξίνης - 2ο ΕΠΑΛ Χανίων
20:00 Square one - Λύκειο Νέας Κυδωνίας
21:00 Φτου κι εξιά - ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Είσοδος ελεύθερη, με δωρεάν δελτία εισόδου.
---
Παραστάσεις των σχολείων αναλυτικά:
Ο Καφενές
Γυμνάσιο Βρυσών
Σε έναν παραδοσιακό καφενέ ενός χωριού της Κρήτης, όπου συχνάζουν οι ντόπιοι θαμώνες, έρχονται μερικοί ξένοι επισκέπτες. Σε αυτό το γνώριμο και οικείο περιβάλλον, η συνάντηση των ντόπιων θαμώνων με τους ξένους επισκέπτες, δίνει την ευκαιρία να αναδυθούν στερεότυπα και από τις δύο πλευρές, άλλοτε κωμικά, άλλοτε πιο βαθιά, μέχρι την τελική ανατροπή τους. Με κωμική και ενίοτε σουρεαλιστική διάθεση, η παράσταση είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου από τους ίδιους τους μαθητές, σχεδιάζοντας από την πλοκή και τους διαλόγους, μέχρι τα σκηνικά και τα κοστούμια, υπό την επιμέλεια και κατεύθυνση των επιβλεπόντων καλλιτεχνών.
---
Μια δοκιμασία που τη λένε.. εφηβεία
Γυμνάσιο Αλικιανού
Μια παράσταση με στοιχεία σωματικού θεάτρου, εμπλουτισμένη με κείμενα- γράμματα των εφήβων στον μελλοντικό τους εαυτό, αποσπάσματα των ημερολογίων τους και σκέψεις τους. Κι όλα αυτά ταξιδεύουν μέσα στις σχολικές τσάντες και μέσω μιας βαλίτσας που ξεκινά απ’ το σχολείο του Αλικιανού, στριμώχνει μέσα της εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα και ταξιδεύει στο χρόνο για να κρατήσει ό,τι αγάπησε και να διώξει ό,τι μίσησε. O έφηβος και η ζωή του μέσα σε μια τσάντα. Ο άνθρωπος σε μια καθοριστική περίοδο της ζωής του. Περνώντας αυτή τη δοκιμασία. Μια δοκιμασία που τη λένε εφηβεία. Η παράσταση ντύνεται μουσικά από πρωτότυπες συνθέσεις που συνοδεύουν τα παιδιά στον κινησιολογικό τους ρόλο, από τα παιδιά που τραγουδούν χορωδιακά καθώς και από ρυθμικά που δημιουργούν με ήχους των σωμάτων τους (body percussion).
---
Η Τριλογία της Τοξίνης
2ο ΕΠΑΛ Χανίων
Η παράσταση σωματικού θεάτρου με τίτλο Η Τριλογία της Τοξίνης ακολουθεί τρείς ετερόκλητες αφηγήσεις για την εφηβική εμπειρία στα Χανιά του σήμερα. Με αφετηρία την παραδοχή ότι η εφηβεία είναι μια σημαντική περίοδος για την κοινωνική, προσωπική και συναισθηματική ωρίμανση, οι τρείς βινιέτες μας ταξιδεύουν μέσα από την όλο και πιο εμμονική προσκόλληση ενός gamer με την κονσόλα του σε αδιέξοδες πρώτες σχέσεις μεταξύ ζευγαριών και τέλος στην τελετουργία της ένταξης σε μια παρέα μιας αλλοδαπής μαθήτριας.
Η χρήση της τεχνολογίας, η αποξένωση, η οργή και η απόρριψη είναι έννοιες και συναισθήματα που οι μαθητές ανέδειξαν μέσα από τα εργαστήρια και σταδιακά μεταμόρφωσαν σε αφηγήσεις μέσα από λέξεις, φράσεις και κινήσεις. Και στις τρείς σύντομες ιστορίες κυριαρχεί η τοξικότητα που τέτοια συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν. Η τοξίνη είναι η σωματοποίηση της τοξικότητας αυτής μέσα στον οργανισμό μας.
---
Square one
Λύκειο Νέας Κυδωνίας
Η performance “square one” αποτελεί το αποτέλεσμα μίας έρευνας σχετική με τα στερεότυπα και την επίδραση που ασκούν επάνω μας. 5 μαθητές λυκείου μέσα από μια σειρά συναντήσεων μοιράζονται τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα και ξεκινούν μία συζήτηση.
Σε τι βαθμό η κοινωνία μας επιβάλλει μια προκαθορισμένη κατεύθυνση; Κατά πόσο είμαστε τελικά ελεύθερες ή ελεύθεροι; να σχηματίσουμε τη δική μας ξεχωριστή πορεία;
Το τετράγωνο σαν βασικό γεωμετρικό σχήμα, αποτελεί σημείο συνάντησης και ασφαλή χώρο πειραματισμού και έκφρασης. Οι μαθητές εξερευνούν τη θεματική μέσα από κινητικά μοτίβα και παγωμένες εικόνες. Αποτυπώνουν τις σκέψεις τους μέσω δημιουργικής γραφής σε ένα σύντομο κείμενο. Με το λεξιλόγιο που έχουν αναπτύξει σαν ομάδα, ξεκινούν τελικά έναν «διάλογο» επί σκηνής.
---
Φτου κι εξιά*
ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Δέκα νέες και νέοι μοιράζονται τον ίδιο χώρο και χρόνο.
Ο καθένας απ’ αυτούς στο δικό του ρυθμό, με τη δική του ματιά κι ανησυχία. Όλοι μαζί παρασύρονται από το ρεύμα των καιρών και συνυπάρχουν στο παρελθόν. Το παρελθόν που τους ορίζει το παρόν.
Η Κρήτη στο τότε και στο τώρα. Το έργο μας χωρίζεται σε εικόνες. Μια εσμιγιά σε ένα γλέντι, οι κούπες και οι μπαλωθιές. Ή σε μια άλλη εκδοχή… το γλέντι και το φίλιωμα. Σε μιαν άλλη εικόνα συναντάμε τη θέση της γυναίκας και τον συναισθηματικό της κόσμο. Παρακάτω, τον θάνατο προερχόμενο από την κρητική βεντέτα κι έπειτα τη νοσηρή εκμετάλλευση του πόνου που μας οδηγεί σε μια δυστοπία. Το τοπίο αυτό γίνεται η δική μας πραγματικότητα… κι εμείς μέσα σ’ αυτήν δεν έχουμε παρά… να χορέψουμε!
εξιά, η (Ρέθ.) = ελευθερία, ανεξαρτησία
---
Η διάρκεια της κάθε παράστασης είναι 30 λεπτά.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dipethekritis.gr/index.php/nea/tanea-mas/360-29-04-2022-e