Η Μουγγή Καμπάνα, του Θανάση Τριαρίδη
Από την ομάδα RODEZ
Omnis oculus continent lacrimas suas
Σε μιαν απέραντη έρημη πολιτεία στέκεται μια αλλόκοτη εκκλησία με μια τεράστια, ακόμη πιο αλλόκοτη, σκοτεινή καμπάνα που έχει το χρώμα του σκοτωμένου αίματος. Όσο κι αν τραβάς τη γλώσσα της κανένας ήχος δεν βγαίνει πια. Όλα ξεκίνησαν το 1191 μετά τον Χριστό, κι ακόμα συνεχίζουν. Το χωριό της Ευλογιάς ήταν για αιώνες ο «Παράδεισος», όμως μια γενοκτονία, που βρίσκει ένοχους τους κατοίκους της, κάνει το Στόμα του Θεού να πάψει. Το ξέσπασμα του λoιμού που μετατρέπεται σε επιδημία είναι το μόνο που τους αναγκάζει να ψάξουν τον τρόπο για να επανορθώσουν και να επιστρέψουν στην εποχή της ευμάρειας.
Άραγε τι θα πει Δικαιοσύνη και τι Αγάπη;
Η ομάδα RODEZ δημιουργεί μια παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς, συνεχώς επί σκηνής, με εργαλεία το σώμα τους και τη φωνή τους. Η μουσική είναι πρωτότυπη, επηρεασμένη από δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια και εκκλησιαστικούς ύμνους. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια «χειροποίητη» παράσταση η οποία θα εξετάσει τις βασικές θεματικές του έργου: πώς επηρεάζεται κάποιος όταν αναλαμβάνει εξουσία, πώς μια κοινωνία υποδέχεται τους πρόσφυγες, πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες το ξέσπασμα μιας επιδημίας και τελικά πώς χωράει μέσα σε αυτά η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση. Ένα έργο γραμμένο το 2003, με ζητήματα τόσο επίκαιρα που απασχολούν την κοινωνία μέχρι και σήμερα. Η Μουγγή Καμπάνα είναι μια ιστορία που μας άγγιξε από την πρώτη ανάγνωση και ευχόμαστε να αγγίξει και τον κάθε θεατή ξεχωριστά.
Τις Τρίτες 9, 16 και 23 Απριλίου θα είναι στην παράσταση και ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης και με το πέρας της παράστασης θα συζητήσουμε για το έργο.
~ Την Τρίτη 09 Απριλίου 2024 θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα του έργου Θανάση Τριαρίδη και με τον θεατρικό συγγραφέα και επί χρόνια συνεργάτη του, Μάνο Κουνουγάκη.
~ Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα του έργου Θανάση Τριαρίδη και με τον συγγραφέα και δάσκαλό του στο γράψιμο Μάνο Κοντολέων.
~ Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 θα συζητήσουμε με τον συγγραφέα του έργου Θανάση Τριαρίδη και με την συγκριτολόγο και μεταφράστρια Ροζαλί Σινοπούλου.