Η μεγάλη επιτυχία της εμβληματικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Μάκμπεθ», με απόδοση όλων των ρόλων του έργου από τους συγκλονιστικούς Γιάννη Νταλιάνη, Άννα Ελεφάντη και Θανάση Βλαβιανό και τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μυλωνά, μετά την τεράστια αποδοχή και τα συνεχόμενα sold out που σημείωσε την περασμένη χρονιά, επιστρέφει από τις 3 Οκτωβρίου 2022 στην Κάτω Σκηνή του «Από Μηχανής» Θεάτρου.
Το έργο:
Ο Μάκμπεθ, στρατηγός του Σκωτσέζου βασιλιά Ντάνκαν, επιστρέφει από τον πόλεμο νικητής και με δίψα για εξουσία. Η υποκίνηση της γυναίκας του Λαίδης Μάκμπεθ καθώς και η Προφητεία των τριών Μαγισσών ότι είναι γραφτό να γίνει βασιλιάς, εξωθούν το φιλόδοξο στρατηγό σε μία σειρά από αποτρόπαια εγκλήματα με πρώτο, τη δολοφονία του ίδιου του βασιλιά Ντάνκαν και την κατάληψη του θρόνου. Ο ένας φόνος ακολουθεί τον άλλο με τον Μάκμπεθ να παρασύρεται όλα και πιο βαθιά σε ένα αιματοβαμμένο πεπρωμένο παρακινούμενο από τη Μοίρα αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες. Σε αυτήν τη διαδρομή η πτώση θα είναι αναπόφευκτη και τραγική.
Η παράσταση:
Ο Γιάννης Νταλιάνης, η Άννα Ελεφάντη και ο Θανάσης Βλαβιανός, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Μυλωνά, πετυχαίνουν με την υποκριτική τους δεινότητα έναν άθλο: να αποδώσουν επί σκηνής όλους τους ρόλους της πολυπρόσωπης σαιξπηρικής τραγωδίας με τρόπο μοναδικό. Η πλοκή του έργου που διατηρείται κι ακούγεται αυτούσια, επισφραγίζεται με τη συγγραφή πρωτότυπης μετάφρασης που υπογράφει ο Γιάννης Νταλιάνης. Ένα ανέβασμα με στόχο την κλασική απόδοση της ποιητικότητας του Σαίξπηρ και του μεγέθους των διαχρονικών της νοημάτων, την ίδια όμως στιγμή με αποχρώσεις και ημιτόνια στο ύφος που αντανακλούν καλλιτεχνικά το σήμερα.
Μια παράσταση που τιμήθηκε από το κοινό και υμνήθηκε από το σύνολο των κριτικών ως η πλέον σημαντική καλλιτεχνική πρόταση απόδοσης του σπουδαίου αυτού έργου των τελευταίων ετών.
Έγραψαν για την παράσταση:
Ο Μυλωνάς καυτηριάζει το αχόρταγο "είναι" μας, παρουσιάζοντας τον Μάκμπεθ ως έναν κοινό άνθρωπο, που μάλλον επιφυλακτικά, αποφασίζει να αφήσει την παλιά ζωή του και να ενδυθεί την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα, να ζήσει ξανά από την αρχή. Ο Γιάννης Νταλιάνης ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς να υπερβάλλει στη σωματοποίηση της έντασης που τον διακατέχει…Η Άννα Ελεφάντη ταιριάζει εξαιρετικά με το ρόλο της Λαίδης Μάκμπεθ, της γυναίκας-δηλητήριο που βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο των ενστίκτων, της φύσης, στον παγανισμό…Ο εξαιρετικός Θανάσης Βλαβιανός κρατά κομβικούς ρόλους (αυλικός, βασιλιάς, στρατηγός) που φωτίζουν τη θολή ατμόσφαιρα του ακράτητου πάθους, η οποία οδηγεί τον Μάκμπεθ σε ματωμένα μονοπάτια.
Μαρία Κρύου, Αθηνόραμα, 06/01/2022
Η μεταφορά αποτελείται από το φανερό μέρος της, τη συμπύκνωση των προσώπων σε τρεις ερμηνευτές. Έχει όμως και ορισμένα λιγότερο ορατά σημεία. Όπως η απενοχοποιημένη διάθεση των συντελεστών της να δώσουν ένα «μεγάλο» έργο με τους όρους του μικρού θεάτρου-δωματίου και στο ανάλογο ύφος…Είναι φανερό ότι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον μηχανισμό που κινεί εσωτερικά τον Μάκβεθ –για την ψυχολογία του–, αλλά και για εκείνον που τον καθορίζει εξωτερικά. Αυτός ο δρόμος είναι εκείνος που επιβάλλει να δούμε την ιστορία του Μάκβεθ, αντί για προσωπικό δρόμο προς την κόλαση, σαν μια διαδικασία παραγωγής τυράννων.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών, 13/12/2021
Είναι, ομολογουμένως, συγκλονιστική η στιγμή στην οποία η Λαίδη Μάκμπεθ (την υποδύεται με δυναμισμό και ενσυναίσθηση η Άννα Ελεφάντη) καλεί τα απόκοσμα πνεύματα όπως ευνοήσουν της μοίρας τα γραπτά σημεία. Είναι η τομή στην οποία επενδύει ο σκηνοθέτης και οφείλουμε να υποκλιθούμε. Με άλλα λόγια, ο Δημήτρης Μυλωνάς πέτυχε μία αντιστροφή των ρόλων όσον αφορά την αξιακή σχέση ισορροπίας μεταξύ των Στη βάση αυτή το σαιξπηρικό νόημα του κύκλου της βίας αποκτά νέα υπόσταση.
Αντώνης Χαριστός, tetragwno.gr 11/12/2021
Απολαύσαμε μια παράσταση που η ανατρεπτικότητα της μας κέρδισε και μας έπεισε πως μια εις βάθος μελέτη ενός τόσο κλασσικού και επανειλημμένως παιζόμενο στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο έργου μπορεί να έχει αυτή την διαφορετική σκηνική παρουσίαση, αν βέβαια υποστηριχτεί με σεβασμό το πρωτότυπο κείμενο και ο ποιητικός του λόγος.
Γιάννης Γαβρίλης, reformer.gr 25/12/2021
Στην παράσταση, ο λόγος του μεγάλου Άγγλου δραματουργού ακούγεται ατόφιος, καίριος και γνώριμος όσο ποτέ… Στον κεντρικό ρόλο ο Γιάννης Νταλιάνης που ανέλαβε και τη νέα μετάφραση. Μεγάλος θεατράνθρωπος, σηκώνει στους ώμους του το φορτίο του Μακμπέθ…Στο πλευρό του, η Άννα Ελεφάντη δίνει ζωή στην εμβληματική, αρχομανή Λαίδη Μακμπέθ… Η πορεία της προς την παράνοια είναι ανατριχιαστική και επισφραγίζεται από το μυστηριώδες και τραγικό τέλος της. Στον αντίποδα, ο Θανάσης Βλαβιανός - που επιμελείται και την ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση της παράστασης- έρχεται να ενσαρκώσει όλους τους ήρωες του καλού, της ακεραιότητας και του ήθους.
Ξένια Μαυρομμάτη, welovetheater.gr, 27/01/2022
Μπορώ να σας πάντως μετά βεβαιότητος πως αυτόν τον Μάκβεθ πρέπει να τον δείτε. Ένας Σαίξπηρ τόσο ζωντανός, τόσο σύγχρονος και συνάμα τόσο σαιξπηρικός, ήταν μια ανακούφιση, μια ευχάριστη έκπληξη. Η παράσταση αυτή κατάφερε να εντοπίσει τη χρυσή τομή με χειρουργική ακρίβεια… Τα πρόσωπα ήταν ταυτόχρονα ονειρώδη και ρεαλιστικά, τα ένιωθες απόμακρα αλλά ήσουν σίγουρος πως κάπου έχεις ξανασυναντήσει τέτοιους ανθρώπους. Διακυβεύονταν ζητήματα ζωής και θανάτου αλλά με έναν τρόπο… διαχειρίσιμο, αρμόζοντα σε κοινούς θνητούς. Ήταν μεγαλεπήβολοι χωρίς να είναι πομπώδεις, κι όμως ήταν ανθρώπινοι χωρίς να είναι λίγοι. Πώς το έκαναν αυτό; Δεν ξέρω. Να πάτε να τους δείτε…Οι παραστάσεις που λέγονται επιτυχημένες οφείλουν την επιτυχία του στο γεγονός ότι πραγματεύονται ταυτόχρονα ζητήματα ενός εύρους τόσο μεγάλου, ικανού να αγκαλιάσει ολόκληρη τη ζωή. Αυτή ήταν μια τέτοια παράσταση.
Αφροδίτη Φλώρου, Quinta – theater.gr, 9/02/2022