Το σπουδαίο έργο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του, ένας βίαιος και απόμακρος άνδρας κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, έγινε «ένας άλλος άνθρωπος μια μέρα». Με το “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου” (Qui a tué mon père), ένα πορτρέτο αγανάκτησης που συνδυάζει άρρηκτα το θυμό και την τρυφερότητα, ο Εντουάρ Λουί εξερευνά τις προσωπικές αντιφάσεις ενός πληγωμένου άνδρα. Η εμβέλεια του κειμένου ενισχύεται καθώς το ακούμε δια στόματος του ίδιου του συγγραφέα και τον βλέπουμε να χορεύει και να εξιστορεί τις παιδικές του αναμνήσεις – σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Τόμας Οστερμαϊερ.
Το “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου” ( Qui a tué mon père) είναι μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές εκείνων τους οποίους η κοινωνία τους απορρίπτει σαν να μην έχουν θέση σε αυτή. Σύμφωνα με τα λόγια του Εντουάρ Λουί, «Η δύναμη μιας παράστασης σαν αυτή που σχεδίασε ο Τόμας δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει κάτι, αλλά να βρει έναν τρόπο να φέρει αντιμέτωπους τους ανθρώπους με αυτό που ήδη γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν - τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά».
Παραγωγή της Schaubühne του Βερολίνου και του Théâtre de la Ville του Παρισιού.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Με τρεις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις, ο 27χρονος Εντουάρ Λουί έχει καθιερωθεί ως μια ουσιαστική φωνή στη σύγχρονη λογοτεχνία που συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα γράφοντας για την κοινωνική τάξη, τη σεξουαλικότητα και τη βία. Τα μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, γεγονός που τον καθιστά κορυφαίο συγγραφέα της γενιάς του. «Όταν γράφω το «εγώ» σε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, είναι ένα «εγώ» διαποτισμένο από τον κόσμο, από κοινωνικούς μηχανισμούς, από κοινωνικές κατασκευές, από ταυτότητα φύλου, φυλετική ταυτότητα και ταξική ταυτότητα, διαποτίζεται από πολλά πράγματα που δεν είναι συνειδητά γνωστά στο υποκείμενο «εγώ» που μιλάει».
Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη: Ο Οστερμαϊερ απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2011, τον βαθμό του «Commandeur» στο Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων που απονεμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το 2015 και το θεατρικό βραβείο Μολιέρ, το 2019, για το έργο La Nuit des rois.
Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και ΚΘΒΕ