Ο κύριος Ρεμ
7 όνειρα για 7 παραστάσεις
Θεατρικός μονόλογος
του Κώστα Λάκη
4 – 5 – 11 – 12 – 25 – 26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21:30
Θέατρο ΊΣΟΝ
Περιγραφή:
Το ΘΕΑΜΑ (www.distheater.gr) παρουσιάζει το μονόλογο «Ο κύριος Ρεμ» του Κώστα Λάκη σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Βασίλη Οικονόμου. Επτά όνειρα για επτά παραστάσεις (4,5,11,12,25,26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία) στο νέο θεατρικό χώρο ΊΣΟΝ, Μελενίκου 33 Γκάζι-Βοτανικός (Μετρό Κεραμεικός).
Ο κύριος Ρεμ είναι η μαγεία των ονείρων.
Είναι ο ήχος λευκών σεντονιών.
Είναι το γυμνό σώμα που αναπνέει απαλά.
Είναι ένα άγγιγμα στον ουρανό.
Είναι η αμυδρή κίνηση των δαχτύλων στην επιθυμία.
Είναι ο φόβος στο μέτωπο.
Είναι το δάκρυ που κυλά αργά στο μαξιλάρι.
Είναι η ελευθερία της πράξης.
Είναι η τόλμη να κλείνεις τα μάτια και να μη φοβάσαι τα όνειρα.
Είναι ο παράδοξος ύπνος των ανθρώπων.
Ένας άντρας γίνεται θύμα και θύτης των ονείρων του.
Γελάει μαζί τους, ανταποκρίνεται, αλλάζει, τολμά, αγωνίζεται και είναι πάντα γεμάτος ελευθερία και ελπίδα.
«Αγαπώ τα όνειρα που χώνονται τη νύχτα μέσα στο κεφάλι μου. Πολλά βράδια, ξυπνάω και γράφω τα όνειρα που είδα, χωρίς να προσπαθώ να τα τακτοποιήσω σε λογικές φράσεις και εικόνες. Το πρωί κοιτάζω τα άτακτα από τον ύπνο γράμματα, που γεμίζουν σελίδες ακουμπισμένες στο πλάι του κρεβατιού. Άλλες φορές είναι ακατανόητες λέξεις και κάποιες άλλες, όνειρα που βουτάνε τα μάτια μου μέσα τους άπληστα. Υπάρχουν όνειρα που με κυνηγούν για χρόνια και άλλα που είναι σύντομα, ψεύτικα, απρεπή, εκδικητικά, τρομακτικά ή αδιάφορα».
Αυτός είναι ο κύριος Ρεμ. Ο ύπνος. Είναι εκείνος που μας ταξιδεύει και μας συντροφεύει χωρίς να ζητά τίποτε παραπάνω από τα κλειστά μας μάτια.
Θέατρο ΊΣΟΝ: www.ison.com.gr
Γενική είσοδος: 10 ευρώ,
Μειωμένη (Ανάπηροι/ες, Συνταξιούχοι, Παιδικό): 8 ευρώ
Εισιτήρια: 2130411546 - Viva.gr
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ
Κώστας Λάκης
Σπούδασε γραφιστική και διαφήμιση.
Ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική, την εικονογράφηση, τη γραφιστική, το θέατρο και τη σκηνογραφία.
Έχει στο ενεργητικό του 18 ατομικές και 8 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.
Παρακολούθησε σεμινάρια σωματικού θεάτρου και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις της θεατρικής ομάδας «Σπασμένο Ρόδι», στην Καστοριά, ως ηθοποιός και σκηνογράφος.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην καστοριανή εφημερίδα «Οδό».
Το 2018, το θεατρικό του έργο Μεταξία κέρδισε την 3η θέση στο διαγωνισμό «Νέο Ελληνικό Έργο», στο Θέατρο κοινού, και εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Όστρια».
Βασίλης Οικονόμου
Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Πρόβα» και αποτελεί το πρώτο Άτομο με Αναπηρία – ΑμεΑ- που πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις Ανώτερης Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού. Απόφοιτος επίσης του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το 2010 ίδρυσε το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία «ΘΕΑΜΑ». Η θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (www.distheater.gr) αποτελεί μία επαγγελματική ομάδα θεάτρου για άτομα με και χωρίς αναπηρία (συμπεριληπτική). Απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου με την επωνυμία "Ίσον" (Μελενίκου 33 Αθήνα: www.ison.com.gr) φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης συμπεριληπτικής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης.
Σκηνοθέτησε - και συμμετείχε ως ηθοποιός – στα περισσότερα έργα που παρουσίασε η ομάδα «ΘΕΑΜΑ». Συγκεκριμένα: α) τη «Λάμια» (2010), ένα έργο της Λίνας Αμπντελχαμίντ που αποτελούσε θεατρική αναπροσαρμογή του "μύθου της Λάμιας". β) τη νέα δημιουργία, για το 2011, με τίτλο «Ήρωες και Μύθοι» βασισμένη σε μονολόγους από τα κορυφαία θεατρικά έργα του Τέννεσση Ουίλλιαμς (ρόλος: Κύριος Τσάρλι) που έκανε πρεμιέρα στην κεντρική αυλή της "Τεχνόπολις" (Γκάζι) στις 25/7/2011 (παρουσιάστηκε επίσης στο «Δεκαπενθήμερο σύγχρονης Θεατρικής δημιουργίας 2011» στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα). γ) την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2012 στο international Fest-workshop "Act for Acting" (Αβιλιάνα-Τορίνο Ιταλίας) σε δύο μέρη: i) Video-art: "Electra mourning" ii) Αυτοσχεδιαστική αναπαράσταση της "σκηνής της αναγνώρισης" μεταξύ Ηλέκτρας και Ορέστη. Την περίοδο 2012-13 το «Θε.αμ.α.» παρουσιάσε το νέο δραματικό έργο της Έφης Τούμπα, «Αύριο» (ρόλος: μικρασιάτης πρόσφυγας). δ) το δραματοποιημένο αφιέρωμα με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής» (ρόλος: Γιάννης Ρίτσος) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο «Έτους Καβάφη 2013». Την περίοδο 2013-14 σκηνοθέτησε ε) την «Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» (The Zoo Story) του Edward Albee.
Το 2011 σκηνοθέτησε το αφιέρωμα στην Αρχαία Ερωτική Ποίηση «Έρως ο Λυσιμελής» - Παγκόσμια ημέρα Ποίησης 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα ¨Ν. Σκαλκώτας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εκπροσώπησε την ομάδα και έδωσε master-class υποκριτικής με τίτλο «Space and Time in Ancient Greek Tragedy» στο διεθνές φεστιβάλ «Proteatr» που διεξήχθη στη Μόσχα. Τέλος ήταν τιμώμενο πρόσωπο - ομιλητής στο 2ο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Sociality-Creating Function of Art and Problems of Sociocultural Rehabilitation»» που διεξήχθη στη Μόσχα στις 1-2 Οκτωβρίου 2013 και παρουσίασε ομιλία περί αναδόμησης της διδασκαλίας ηθοποιών ΑμεΑ με τίτλο: «όψις (opsis) The interpretation of the term from antiquity to contemporary theatrical reality».
Το 2016 δίδαξε υποκριτική και αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο του σεμιναρίου με τίτλο «Εισαγωγή στην Αρχαία Κωμωδία: Τεχνικές- Ανάλυση».
Τη θερινή περίοδο 2016 μετέφρασε και σκηνοθέτησε τους "Πέρσες" του Αισχύλου και συμμετείχε ως ηθοποιός (ρόλος: Ξέρξης). Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.
Υπήρξε εκπαιδευτής θεάτρου κι ένας εκ των τριών συντονιστών του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού πενθήμερου εργαστηρίου C5 με τίτλο "Mirroring" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EDUCATHE ("Educational Theatre as the place of raising inclusion and employability of People with Disability") μία δράση ενταγμένη στο Erasmus . Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος συμμετείχε στο πενθήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο C8 με τίτλο “I am free” ως εκπαιδευτής στο Ventspils της Λετονίας. Το 2017 συμμετείχε στη Διεθνή ημερίδα στο Τορίνο για την παρουσίαση νέας μεθοδολογίας για Άτομα με Αναπηρία (έμφαση στις mental disabilities): “Πώς ένα ΑμεΑ μπορεί να γίνει co-leader κι εν συνεχεία leader ενός project!”
Την περίοδο 2016-2017 συμμετείχε στην παραγωγή «Blindfold – Η Νύχτα του Κυνηγιού» της Σοφίας Σταυρακάκη στο Fringe Brighton Fest 2017, στο θέατρο Τέχνης στο Λονδίνο και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (14/05-18/05/2018) στο ρόλο του Ντουκ. Το 2018 σκηνοθετεί το έργο "Νεκρασόφ" του J.P. Sartre στο Από Μηχανής Θέατρο και πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο. Tον ίδιο χρόνο επίσης συν-σκηνοθετεί με την Ελιάνα Περηφάνου την παράσταση "Αντιγόνη" του Σοφοκλή που περιόδευσε αε όλη την Ελλάδα. Την περίοδο 2018-19 συνέγραψε με την Ελιάνα Περηφάνου το έργο “Νάρκισσος & Ηχώ… κι άλλες μεταμορφώσεις” που αποτέλεσε και το πρώτο έργο της παιδικής σκηνής του ΘΕΑΜΑ. Τον Οκτώβριο 2019 σκηνοθέτησε το έργο της Έφης Τούμπα «Ερωτικόν» που ανέβηκε στο Από Μηχανής Θέατρο.
Την τρέχουσα περίοδο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος: “POWER – Performances of Wide Enrichment to Raise awareness on different abilities and promote integration” στο πλαίσιο της Creative Europe 2018.