Θέατρο Πόρτα
Ο ΧΩΡΟΣ

Θέατρο Πόρτα

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΑ
Θεατρική Σεζόν 2023-2024


Το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει φέτος μία μεγάλη και εντυπωσιακή παραγωγή για όλη την οικογένεια! Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επανέρχεται στο αγαπημένο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Το νησί των θησαυρών, που πριν μερικά χρόνια ανέβηκε με τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη φορά θα δούμε μία εντελώς νέα βερσιόν, με πολλά και θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και έναν θίασο- ορχήστρα 10 ηθοποιών που ερμηνεύει ζωντανά την ξεσηκωτική μουσική του έργου.

Το νησί των θησαυρών είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για το βιβλίο που θεμελίωσε την «Πειρατική μυθολογία» η οποία συνεχίζει ενάμιση αιώνα σχεδόν μετά να ερεθίζει το φαντασιακό ολόκληρου του πλανήτη. Πρωτοεκδόθηκε το 1883 και πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια με πειρατές, πλοία, χάρτες, μυστικά, ανταρσίες, συμπλοκές και πολλές ανατροπές, που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται-και δικαίως- ως ιστορία ενηλικίωσης με άφθονες και πολυεπίπεδες ερμηνευτικές προεκτάσεις.

Επίσης φέτος προτείνουμε κάτι ξεχωριστό. Δύο λαμπροί νέοι, αριστούχοι απόφοιτοι της πρώτης φουρνιάς αποφοίτων του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δύο (δίδυμα) αδέρφια, ο Δημήτρης και ο Ορέστης Σταυρόπουλος (ο δεύτερος ήδη έχει δείξει δείγμα δουλειάς στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου φέτος) συμπράττουν στην θεατρική μεταφορά ενός κειμένου – έκπληξη του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Του σατιρικού «Κροκόδειλου». Επειδή υποστηρίζουμε ότι η νέα δημιουργία πρέπει να βρίσκεται σε άμεση ζύμωση και τριβή με ότι προϋπάρχει στον χώρο ως παρακαταθήκη, ο Θ. Μοσχόπουλος θα προσφέρει στο ανέβασμα την διακριτική αρωγή του (επουδενί χειραγώγηση) εποπτεύοντας το εγχείρημα των νέων σκηνοθετών (που υπήρξαν και μαθητές του) από τη θέση του συμβούλου δραματουργίας με σκοπό το πιο γόνιμο δυνατό αποτέλεσμα.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΑ (αναλυτικά)

Τη θεατρική σεζόν 2023-24, στο ΠΟΡΤΑ, κάνουν πρεμιέρα δύο παραστάσεις: Το Νησί των Θησαυρών, του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή (Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου) και Ο Κροκόδειλος, του Θίοντορ Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Ορέστη και Δημήτρη Σταυρόπουλου (Πρεμιέρα: Φεβρουάριος 2024)

Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Ε Σ  ΠΟΡΤΑ
Το Νησί των Θησαυρών
του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου
Από 5 έως 105 χρόνων

Ο Κροκόδειλος
του Θίοντορ Ντοστογιέφσκι
Πρεμιέρα: Φεβρουάριος 2024

Φ Ι Λ Ο Ξ Ε Ν Ο Υ Μ Ε Ν Ε Σ    Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Ε Σ
Δε Φάιναλ Θολούθιον
βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου
 
Γέρμα (Yerma)
του Σάιμον Στόουν
Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου