The Art Project
στο θέατρο ΑΛΜΑ
Γουτού Γουπατού – Δύσκολες Νύχτες
Θεατρικό Αναλόγιο
Τα βιβλία σου είναι όμοια μ’ εσένα: απομονωμένα· ζούνε στη μοναξιά. Και κάτι λέξεις περίεργες: το καντενάσο, το μάσκουλο, το γλυστήρι, η μπετούγια, η λιάστρα του σύκου, η άφτρα του λύχνου, το σαμιαμίθι, το σερπετό, το χαμόπυρο…» Μέλπω Αξιώτη Η Κάδμω
Οι λέξεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη συναντούν τις λέξεις της Μέλπως Αξιώτη, σ’ ένα θεατρικό αναλόγιο με δύο μέρη:
1ο μέρος
Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού γουπατού»
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Κώστας Βασαρδάνης
Τρομπόνι: Γιάννης Καϊκής
2ο μέρος
Μέλπως Αξιώτη «Δύσκολες νύχτες»
Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαραφίδου
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Τζήμου – Αναστασία Χατζάρα
«Γουτού γουπατού»
Ο Μανώλης το "χταπόδι", όπως τον αποκαλούν κοροϊδευτικά στο χωριό, είναι ένας παρίας: δύσαρθρος και δυσκίνητος. Όλοι τον κοροϊδεύουν και λίγοι τον υπερασπίζονται.
Στον αντίποδα, ο Μήτρος ο Τσηλότατος: Ο μάγκας, ο αρχηγός της συμμορίας που τον φοβούνται νέοι, γέροι και παιδιά.
Πρόκειται όμως, όντως, για δύο άκρα αντίθετα; Ποιος είναι πραγματικά ασθενέστερος; Μήπως αυτά τα δυο πλάσματα έχουν κάτι βαθύτερα κοινό; Ασυνήθιστα δυνατοί και οι δύο (ο Μανώλης παρόλη την αναπηρία του έχει ένα χέρι που σφίγγει "ως μάγγανος"). Και οι δύο σχεδόν ολομόναχοι στον κόσμο: δύο αποσυνάγωγοι που φαινομενικά μόνο διαφέρουν γι' αυτό και συγκρούονται.
Ένας ηθοποιός κι ένας μουσικός διαβάζουν ένα κείμενο και πλάθουν τις δικές τους εικόνες που τους υποβάλλει η αφήγηση. Αυτές άραγε οι εικόνες πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν από εκείνες που θα δημιουργηθούν στον θεατή-ακροατή; Το μυστήριο της ενεργητικής ζωντανής ανάγνωσης....
«Δύσκολες νύχτες»
Το πολύτιμο για τα νεοελληνικά γράμματα έργο της Μέλπως Αξιώτη, συνομιλεί με κείμενα-ντοκουμέντα από τον πολυσχιδή βίο της Ηλέκτρας Αποστόλου, ενός εμβληματικού προσώπου της Εθνικής Αντίστασης.
Η ζωή της Αποστόλου, φωτίζει άλλοτε σαν προοικονομία και άλλοτε σαν ειρωνική αντίστιξη το αυτοβιογραφικό κείμενο της Αξιώτη, αγωνίστριας επίσης της Εθνικής Αντίστασης, στα χρόνια πριν από την αντιφασιστική της δράση, τα νεανικά της χρόνια. Δύο φωνές ενώνονται για να μεταδώσουν την πολυδιάστατη και συχνά γεμάτη αντιφάσεις κατάσταση της αυτοδιάθεσης για έναν υψηλότερο σκοπό, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της έννοιας του πατριωτισμού, που στις μέρες μας έχει γίνει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος.